Anyakönyvi okiratok kiigazítása

Az anyakönyvi okiratok egyes rovatainak kiigazítása feltételezi a bejegyzéskor elkövetett hibák kijavítását.

Az újraközölt 1996/119-es anyakönyvi törvény 58 szakaszának,

bekezdése alapján az anyakönyvi okiratok és a rájuk vezetett megjegyzések kiigazítása azon polgármester rendelkezése alapján történik, amelyiknél az az illető anyakönyvi nyilvántartás található, hivatalból vagy az érdekelt személy kérésére, a megyei közösségi személynyilvántartó előzetes engedélyével.

Az anyakönyvi okiratok és a rájuk vezetett megjegyzések kiigazítási kérését, a bizonyító iratokkal együtt, az érdekelt személy azon személynyilvántartó, vagy polgármesteri hivatalhoz teszi le, ahol az anyakönyvi nyilvántartás megtalálható, vagy azon személynyilvántartóhoz, vagy polgármesteri hivatalhoz, ahová a kérelmező lakhelye tartozik.

A kérést 30 nap alatt oldják meg, a polgármesteri rendelkezés kiállításával, amelyet a kérelmezőnek 10 nap alatt közölnek ki.

Az anyakönyvvezető, a polgármesteri rendelkezés alapján kiállítja az új anyakönyvi bizonyítványt és 48 órán belül átadja a kérelmezőnek. A régi anyakönyvi bizonyítványt visszavonják, elküldik megsemmisítés céljából annak a polgármesteri hivatalnak amely kiállította.

Nyomtatványok

Hargita Megyei Személynyilvántartó Közszolgálat
Stema Județului Harghita
Hargita Megye Tanácsa
People